Vervolg...

Tijdens dit programma paradeert het model Phil Bloom ongekleed door het decor, waardoor Hoepla het eerste programma op de Nederlandse televisie is waarin bloot te zien is. Dit leidt tot vele geschokte reacties. De tweede aflevering wordt daarom pas een paar maanden later uitgezonden. Wim T. Schippers krijgt een herkansing bij de VPRO en mag een nieuw programma maken. Als hij een advertentie plaatst voor 'honderden lekkere meisjes', ziet de VPRO het niet meer zitten en trekt de belofte in. 
Vier jaar later vraagt Ruud van Hemert Schippers om opnieuw naar de VPRO te komen samen met Wim van der Linden en Gied Jaspars. Ze beginnen een nieuwe serie: de Fred Haché Show. Schippers is verantwoordelijk voor de decors en de teksten. Hij creëert de personages Fred Haché en Barend Servet. Ook het personage Sjefke van Oekel, gespeeld door komiek Dolf Brouwers, maakt na een eerdere voorzichtige verschijning, in één van de Fred Haché Shows zijn opwachting in het programma. Later krijgt Sjef van Oekel zijn eigen show: Van Oekels Discohoek. In dit popprogramma mogen artiesten hun eigen single playbacken. Aanvankelijk ergert de platenindustrie zich groen en geel, maar de popmuzikanten zelf hebben er geen problemen mee en de kijkcijfers zijn hoog. Regelmatig onderbreekt presentator Van Oekel de optredens, donderen de decorstukken om of valt de stroom uit. Na afloop van het optreden kunnen de artiesten afrekenen bij de aan een wrakkig tafeltje gezeten boekhouder Ir. Evert van der Pik. Op 24 september 1997 overlijdt Dolf Brouwers (alias Sjef van Oekel) op 85-jarige leeftijd.

Sesamstraat
 

Eind jaren '70 besteedt Schippers weer tijd aan beeldende kunst. In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken maakt hij het ENERG-monument in het kader van een grootscheepse energiebesparingscampagne. Voor de Technische Hogeschool Twente in Enschede ontwerpt hij Het Torentje Van Drienerlo, een kerktoren die in de vijver van de campus zakt. Alleen de spits is dan nog te zien.
Al vanaf pakweg halverwege de jaren zeventig werken Wim T. Schippers, Paul Haenen en Clous van Mechelen aan het kinderprogramma Sesamstraat mee. Respectievelijk voorzien Haenen en Schippers de poppen Bert en Ernie van hun karakteristieke stemgeluid, terwijl Van Mechelen de bijbehorende muziek componeert. Vanaf 1981 verschijnen de eerste elpees en cassettes met liedjes en sketches, veelal geschreven door het trio zelf. Dit is vrij uniek omdat Sesamstraat een Amerikaans concept is, de regels zijn streng en het gebeurt niet snel dat aan het programma een eigen invulling mag worden gegeven.
Schippers richt zich begin jaren '80 veel op het maken van radio. Populair is het radio programma Ronflonflon met Jacques Plavond. Dit wekelijkse radioprogramma bedacht en gepresenteerd door Jacques Plafond, is een soort rommelig hoorspel met vaste personages en vaste onderdelen. Het gaat op 10 oktober 1984 voor het eerst de lucht in en zal pas in 1991 beëindigd worden.

(Vervolg van de vorige kolom)

Intussen schrijft Schippers toneelstukken voor diverse gezelschappen, maar het meest spraakmakend is Going To The Dogs (1986). Hierin laat hij in plaats van acteurs een aantal herdershonden op het podium van de Amsterdamse Stadsschouwburg rondlopen. De honden blaften, keken televisie en lazen de krant precies volgens het script. Het publiek kan het verloop van het drama volgen via de in het programmaboekje bijgeleverde teksten. Veel ophef brengt deze voorstelling met zich mee, er worden hier zelfs kamervragen over gesteld. Het kabinet maakt zich zorgen over de presentatie van Nederland in het buitenland.

Wetenschapsquiz
 

Schippers neemt voor de beste televisie drama in 1994 de LIRA prijs in ontvangst. Voor zijn gehele tv-oeuvre ontvangt hij de Ere-Zilveren Nipkowschijf en de David Roëll-prijs voor zijn creaties in de beeldende kunst. Het meest recente van Schippers, is de Nationale Wetenschapsquiz. Deze quiz werd vanaf 1995 jaarlijks uitgezonden door de VPRO. 
Dat Schippers alleen doet waar alleen hij zelf zin in heeft is duidelijk. Zo zei hij tegen de oprichter van zijn fanclub, Henk Bom, dat hij het allemaal wel best vond wat Bom met zijn fanclub doet als hij er zelf maar geen tijd in hoeft te steken.
Dat Schippers geen gewone kunstenaar is, is iets wat duidelijk is. Een veelzijdig en een controversieel beeldend kunstenaar, radio-, televisie- en theatermaker, tekstdichter en componist. Met zijn vooruitstrevende, verwarrende en onvoorspelbare visie heeft Wim T. Schippers al op diverse terreinen zeer veel teweeggebracht.


 

Wim T. Schippers taal: VPRO = Vuile Pielen Rukkers Omroep

Fluxus theater getiteld:
1. niet roken; 2. niet eten; 3. roken; 4. eten.

Vijf mannen komen op, gaan naast elkaar staan, kijken enkele minuten de zaal in en vertrekken. Even later komen ze terug, stellen zich naast elkaar op en gaan weer weg. Opnieuw komen ze terug maar nu roken ze eerst een sigaret alvorens te vertrekken. Dan komen ze nog een keer op, eten een broodje en gaan af. Dat is alles. Een gebeurtenis van niks. Een event in de kunst. Geen spanning, geen illusie, maar niets anders 
dan een letterlijke uitbeelding van de titel.

Copyright: Myrlon de Boer

Terug