Deze site is geheel gewijd aan de wereld rond de kunstenaar Wim T. Schippers. Wat beweegt de man? Waar heeft hij zijn stempel op gedrukt?



Laatste wijziging: 17 april 2005.

   

Als joe belangstelling hebt om fanzine 26 door een beambte van PTT-post in joe brievenbusje te laten bestellen kun joe geheel vrijblijvend even joe naam en adres en joe telefoonnummer naar het Nederlands Wim T. Schippers Genootschap mailen:
hnbom-5(apestaartje)wanadoo.nl.

Op dit moment is nog niet bekend wat daar de financiële gevolgen voor zijn, maar dat hoor joe nog wel!

Pollens! Teken het
Wim T. gastenboek
(klik hier)
en discussieer óók mee!

 


Column over deze pagina
op 25/1/2003 (klik hier)

 

Ingekomen gekte van dat genootschap (joe weet wel...)

Hoi iedereen,
In de VPRO-gids voor 13 t/m 19 april 2002 is het boekje BackStage bijgesloten. Onder het kopje Evenementen Alle 13 goed doet de VPRO een oproep om kenbaar te maken welke je favoriete VPRO-programma's zijn, die je best nog een keer wilt zien in het filmhuis bij je in de buurt. Er wordt een suggestie gedaan voor bijvoorbeeld We zijn weer thuis.

Wij, het Nederlands Wim T. Schippers Genootschap dus, pleiten voor een

 

hervertoning van de series De lachende scheerkwast en Het is weer zo laat.

Stuur daarvoor een briefkaart naar: VPRO-Backstage, Antwoordnummer 346, 1200 VB Hilversum

Dus: hoort zegt het voort.

To zover deze tip.

Met vriendelijke groeten,
Henk Bom (e-mail)

  

Foto na de opname's van de eerste aflevering


(klik op de foto voor een vergroting)

  

  Het programma Flogiston werd vorig jaar iedere maandagavond rond acht uur opgenomen in de Club ToNight van Hotel de Arena, nabij het Oosterpark en het Tropenmuseum in Amsterdam.

  

Flogiston

Meer info: klik hier

  

Informatie over het Wim T. Schippers Genootschap is te vinden op:
http://www.xs4all.nl/~johnpiek/genootschap
(en binnenkort komt het dikker dan anderse Fanzine 26 uit!!!!)

  

Niet zo bekend van Wim T. is dat hij een dierenliefhebber is. Toen hij dan ook door wakker dier gevraagd werd om als 'stem' in hun reclamespotjes tegen de legbatterijen te komen spreken vond hij dat direct een prima idee. Op maandag 20 maart 2002 was hij te zien in het AVRO-programma 'Alle dieren tellen mee...', waar hij vertelde dat het vanzelfsprekend is dat je dieren met respect dient te behandelen. "Kippen staan immers speciaal voor jou hun eieren af, hoewel we ze eigenlijk gewoon van ze afpakken. Dan is het toch gewoon dat je ze goed behandelt..." www.legbatterij.nl
  

Column over deze pagina
21/10/2001 (klik hier)

  
  
Enkele televisiefragmenten
(Klik op de afbeelding om de video te starten)

Het beruchte televisiefragment met de spruitjeskoningin,
dat leidde tot kamervragen en vele opzeggingen bij de VPRO.
(klik hier)

Het liedje 'Zuurkool met vette jus' is voor veel mensen één van de dingen die ze het,
meest is bijgebleven van de Fred Haché- en Barend Servet Shows. Let eens op de
schitterende cameravoering. Vooral het begin van het filmpje is heel typerend
voor de programma's van Wim T. in deze periode.
(klik hier)

Het intro van de fameuze Barend Servet Shows, de opvolger
van de Fred Haché Show.
(klik hier)

 


Wim T. Schippers

Door Myrlon de Boer

De jongeman die zich, amper zeventien jaar oud, meldde voor de poorten van het Amsterdamse Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, maakte in korte tijd carrière: wonderboy Schippers stelde tentoon in het Stedelijk Museum, nam deel aan belangrijke internationale tentoonstellingen van popart en Nouveau Réalisme, en leek voorbestemd om een van Nederlands bekendste kunstenaars te worden. Alleen: er kwam iets tussen. De televisie.

Vanuit een studentje aan de Rietveld academie is Wim T. Schippers gegroeid tot een meester in de kunst, cultuur en taalkundigheid. Willem Theodoor Schippers werd geboren op 1 juli 1942 in Groningen en verhuisde op kleuterleeftijd naar Amsterdam en later naar het Gooi. Hij brengt zijn jeugd door in Bussum, waar hij ook de HBS volgt. Daarna studeert hij in Amsterdam aan de grafische afdeling van het Instituut voor kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveld Academie. Er ontstaat een rel als Schippers een aantal studieopdrachten aan het Stedelijk Museum in Amsterdam verkoopt, en hij verlaat voortijdig het Instituut. Samen met studiegenoten Ger van Elk en Bob Wesdorp richt Schippers zich op het maken van A-dynamische kunst. De A-dynamische Groep laat zich inspireren door het werk van Marcel Duchamp en andere Dadaïsten. De ideologie van de A-dynamische groep blijkt voor een groot gedeelte overeen te komen met de ideeën van de uit Litouwen afkomstige George Maciunas, oprichter van de internationale kunststroming Fluxus. Dit is een 

beweging, waarbij verschillende kunstvormen als muziek, beeldende kunst, poëzie en film worden gecombineerd. Het idee van deFluxuskunstenaars is dat het publiek zou participeren op de gemaakte kunst en aansluiting zou vinden bij het dagelijks leven. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het evenement op het strand van Petten. Gekleed in een lange regenjas, gooide Schippers onder grote internationale media belangstelling een flesje Green Spot limonade in zee leeg. Dit was Fluxus-kunst. Gebruik van taal, theater, film, muziek, geluiden, het eigen lichaam, alles kon. Letterlijk betekent Fluxus dan ook: buitensporige ontlasting, zuivering of getij. In 1964 wordt er een punt gezet achter de Fluxus-activiteiten. Schippers begint zich te richten op de beeldende kunst. Maar de Fluxus-gedachte is echter nooit uit zijn werk verdwenen.

Brimstig
  

Met taal heeft Schippers zich altijd al bezig gehouden. De taalvondsten van Schippers zijn dan ook opmerkelijk. Zo vond Schippers verschillende nieuwe woorden uit waaronder het woord: brimstig. Dit is een sfeerwoord voor onduidelijk, onbestemd of treurig. Of het nog steeds gebruikte woord: gekte, als iets erg raar, groot of druk is. In 1967 wordt door de VPRO de hulp van Wim Schippers ingeroepen om een nieuw televisieprogramma voor jongeren te maken, Hoepla. Tijdens dit programma paradeert ....

Klik hier voor het vervolg


 
Wim van der Linden overleden op 4 april 2001
 


rubriek met bijzondere schippersdocumenten 

 


De Wim T. Schippers-page in de KPN-agenda
eind 2001


  Archief  


Het Willy Dobbeplantsoen

Klik hier voor vergroting!
Het Willy Dobbeplantsoen komt in verschillende programma's van Wim T. als centrale plaats terug. Willy Dobbe was in de jaren zeventig omroepster bij de TROS.

Klik hier voor vergroting!
Als eerbetoon aan Schippers is in de plaats Olst een echt Willy Dobbeplantsoen aangelegd. Deze foto's zijn gemaakt tijdens de aanleg en opening van het Willy Dobbeplantsoen te Olst op 27 november 1997. Daarbij waren  Wim T.

Klik hier voor vergroting!
 Schippers en Willy Dobbe aanwezig, en verder Ellen Jens, Clous van Mechelen, de decorontwerper van het Willy Dobbeplantsoen Jaap de Groot en natuurlijk de initiatiefnemers: de Herensocieteit v/h De Nuts Neut te Olst (ook verkrijgbaar op LP, 13,95 in de winkel reeds!).

Klik hier voor vergroting!
In de kerstshow in 1974 kotste een nogal aangeschoten Sjef in zijn fietstassen. Op het Willy Dobbeplantsoen bevindt zich dan ook een fietstas met daarin de originele kots.

Klik hier voor vergroting!
Vermaard is het fragment uit de uitzending van de Fred Haché Show, waarin wegwerkers een wegmarkeringslijn ('Het tracé van deze snelweg loopt dwars door dit huis') schilderen, pontificaal over de schoenen van een onverstoorbare ambtenaar van Verkeer en Waterstaat.

Klik hier voor vergroting!
In dezelfde periode maakte Schippers namaakhondedrollen van etenswaren die honden lekker vinden. Zo filmde hij de verbaasde baasjes die zagen hoe hun hond zo'n drol met smaak naar binnen werkte.

Klik hier voor vergroting!
Met dank aan Rob van der Werf van de A.R. Herensocieteit v/h De Nuts Neut te Olst.

Klik hier voor vergroting!
Bronvermelding: foto's Henk Heuvelman en Veerle van der Werf-Koch

Klik op één van de foto's voor een vergroting



poster van de tentoonstelling,
Centraal Museum in Utrecht, voorjaar 1997